Начало Форум Ден на белия бастун!

Ден на белия бастун!

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за Ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – през февруари 1980, Президиумът на Световния съвет за благополучие на слепите (това е по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение – да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октовмри като Международен ден на белия бастун.

За първи път бастун с бял цвят е бил използван от фотографа Джеймс Бигс през 1921г., който изгубил зрението си по време на инцидент. Той боядисал бастуна си, за да може по-лесно да се забелязва от шофьорите.

Девет години по-късно французойката Жили Дербемон предлага бастуните, които са използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят.

В Пенсилвания през 1943 г., работещият във военна болница психолог Ричард Хувър, изобретява дългия бял бастун.

А 4 години преди Международната асоциация на слепите, САЩ обявяват датата за Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото отбелязване у нас на Международния ден на белия бастун.

Ето как в България този ден е отбелязан за първи път:

В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на Съюза. Сред гражданите е разпространена листовка за придвижването на слепите и в какви случаи и как да бъдат те подпомагани от виждащите участници в движението по улиците. На 15 октомври 1980 г. програма „Хоризонт“ излъчва кратък текст за мобилността на слепите, а програма „Христо Ботев“ – концерт на Професионалния хор на слепите.