Начало За училището История

      Средно общообразователно училището за ученици с нарушeно зрение „Луи Брайл“ гр. София е специално държавно училище. В него живеят  и се обучават слепи и слабовиждащи деца от София и цялата страна на възраст от 5 до 19 години

       В летописната книга с начална дата 20.07.1963 г. е записано, че “Вторият институт за слепи в България, сегашното училище за слепи деца “Луи Брайл”, е открит в гр. Шумен с допълнителен бюджет за три месеца (Д.В бр.208 от 07.09.1945 г.) по инициатива на Люба Кацарова.”

       Със заповед № 8388 от 30.11.1945 г. на Министъра на просветата Стоян Костуров, Институтът за слепи е открит не само бюджетно, но и фактически и е преместен от гр. Шумен в гр. Варна.

       На 21.08.1952 г. (Протокол №1) по предложение на тогавашния директор Михаил Карамихайлов, учителският съвет решава училището да носи името на съветския писател и революционер “Николай Островски”.

       На 20.12.1963 г. училището е преместено от гр. Варна в новопостроена сграда в гр. София, кв. “Връбница”, ул. “Ломско шосе” и на следващия ден започват учебни занятия.

       В летописната книга е записано, че през учебната 1972/1973 г. училището става ЕСПУ с разкриване на IX клас.

     От 1992 г. училището от ЕСПУ за слепи деца “Николай Островски” се води като УДНЗ „Николай Островски”.

     Със заповед №РД-14-91 от 07 юни 2003 г. УДНЗ „Николай Островски е преименувано на СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”.

        През 2016 г. с влизането на новия закон за предучилищното и училищното образование (Обн., ДВ, бр. 79 от 13.10.2015 г., в сила от 1.08.2016 г.), името на училището е променено на СУУНЗ „Луи Брайл“

Зрително увреждане

       Изразява се в понижена зрителна острота и стеснено зрително поле. Може да бъде вродено или придобито, прогресиращо или непрогресиращо, пълно или частично.  В училището се приемат деца със зрителна острота по-ниска от 0,2 на по-добре виждащото око с корекция и в зависимост от диагнозата на заболяването. В някои случаи зрителната недостотъчност е съпътствана от допълнителни увреждания в психомоторното или интелектуалното развитие на детето.

Да си спомним

Слави Бинев и Вежди Рашидов
дариха незрящи деца
със стипендии в годината на междукултурния диалог

 

В понеделник (10.11.2008)  година евродепутатът Слави Бинев и известният български скулптор Вежди Рашидов, посетиха училището за деца с нарушено зрение “Луи Брайл” в София. Двамата се запознаха на място с условията, в които живеят и работят изключително талантливи деца.

Повод за това “изненадващо” посещение бе една приятелска среща, по време на която двамата видни българи научиха подробности  за трудната съдба на това училище, което много рядко попада под светлините на прожекторите. Без много да се замислят, те решиха да предприемат нещо, което да бъде първа крачка към бъдещите начинания на добра човешка воля и широко сърце.

Така двамата решиха да дарят с по една редовна месечна стипендия двама от най-изявяващите се възпитаници на училището до завършването на образованието им. След консултации с ръководството на „Луи Брайл”, Вежди Рашидов осигури стипендия на бившия възпитаник на училището и настоящ студент 3-ти курс по право в СУ “Климент Охридски” Сейди Юруков от девинското село Гьоврен, който е и талантлив спортист и актьор-кукловод. Слави Бинев пък пое издръжката на  отличничката от 11-ти клас-талантлива певица и пианистка Ваня Димитрова от  Хисаря.

Евродепутатът Слави Бинев напомни, че настоящата 2008-ма е Международна година на междукултурния диалог и че това е добър повод да се направи един такъв скромен, но от сърце, жест. „Аз съм вярващ човек и винаги съм се опитвал да помагам на най-различни хора според силите си. Защото талантът, особено когато говорим за деца в неравностойно положение, не се влияе от религия, раса, социален произход  и т.н. Това, което сторихме днес,  трябва да бъде само първа стъпка, по която да тръгнат и други хора, които могат да си позволят макар и най-дребната помощ на всички деца в неравностойно положение ”, каза той.

Вежди Рашидов, в своя известен стил, започна с констатацията, че разлика между тъп българин и тъп турчина няма, защото и двамата са в еднаква степен  идиоти. Затова трябва да се обръща внимание на надарени, талантливи деца, които с различията си правят този свят и тази страна по-пъстри и по-добри места за живеене. И той от своя страна подчерта, че както най-малките, така  и най-големите жестове трябва да се правят от сърце, защото иначе са акт на суета и лицемерие.

Директорката на училището, г-жа Донка Димитрова и заместникът й  Любомир Велков, благодариха на гостите от името на всички възпитаници и възпитатели на училището за този хуманен жест и за думите на подкрепа, които гостите подплатиха и с конкретни намерения и планове за действие.

Ваня и Сайди с г-н Рашидов

Ваня и Сайди с г-н Рашидов и г-н Бинев

Сайди с г-н БиневВаня и Сайди с г-н Рашидов, г-н Бинев, г-жа Димитрова и г-н ВелковВаня с г-н Бинев